Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Nidra Yoga

Η γιόγκα Nidra είναι η ένωση της επιστήμης και του πνεύματος, μια απλή θεραπευτική τεχνική . Είναι μοναδικός συνδυασμός άγρυπνης επίγνωσης και βαθιάς χαλάρωσης, η οποία μεταφέρει τον εγκέφαλό σας στα άλφα κύματα και τελικά σε ακόμα βαθύτερη κατάσταση, αυτή των κυμάτων θήτα, που απελευθερώνουν τις περιεκτικές δυνάμεις του τρίτου ματιού και τα υψηλότερα κέντρα της συνείδησης.

Η κυριολεκτική μετάφραση nidra είναι ύπνος. Εντούτοις, στην πρακτική της είναι μία δυναμική κατάσταση και όχι βαθύς ύπνος χωρίς επίγνωση. Πραγματοποιείται όντας ξαπλωμένοι σε άνετη θέση , σε πόζα shavasana όπως λένε οι γιόγκι. Shava σημαίνει νεκρό σώμα και sana σημαίνει πόζα. Καθοδηγείστε μέσω μιας σειράς ασκήσεων αναπνοής και απλών οδηγιών που εκτελείτε διανοητικά. Σε μερικές μεθόδους, χρης/ται δημιουργικός οραματισμός ή ένα σκανάρισμα του σώματος, όπου το μυαλό εστιάζει προς στιγμήν σε ένα σημείο ( marma) π.χ. ώμος, αγκώνας, καρπός, και ούτω καθεξής. Αυτό αποτρέπει το μυαλό από το να αναμιχθεί στη συνηθισμένη μυαλό-φλυαρία που απορροφά τη συνείδησή μας και μικραίνει την ενέργειά μας.

Μέσα σε έναν σύντομο χρόνο, ο ασκών περνάει στην άλφα κατάσταση , όπου οι ρυθμοί εγκεφάλου μειώνονται στην απόλυτη σιωπή. Μόλις χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό είναι ήρεμο, όλες οι ενέργειες στρέφονται στο τρίτο μάτι, το εσωτερικό άδυτο. Εδώ είστε ταυτόχρονα ικανοί να έχετε πρόσβαση και στο λογικό αριστερό εγκέφαλο και στο διαισθητικό, οξυδερκή σωστό εγκέφαλο. Αυτό φυσικά και αβίαστα σας φέρνει στην ολοκλήρωση, όπου δοκιμάζετε τη βαθιά χαλάρωση ενώ παραμένετε ακόμα ενήμεροι και συνειδητοί.

Τι είναι τα εγκεφαλικά κύματα;
Η μέτρηση και καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου ονομάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (Η.Ε.Γ.). Ο Richard Caton ανακάλυψε το Η.Ε.Γ. στα ζώα το 1875, ενώ το 1929, o Γερμανός ψυχίατρος Hans Berger, ανέπτυξε και εφήρμοσε τις πρώτες Η.Ε.Γ. τεχνικές σε ανθρώπους. Στο Η.Ε.Γ, απεικονίζεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου, η οποία εκτός από διάφορους βιολογικούς παράγοντες, επηρεάζεται από την κατάσταση συνειδητότητας του ατόμου. Το φυσιολογικό ανθρώπινο Η.Ε.Γ. υποδιαιρείται σε συγκεκριμένες κατηγορίες κυμάτων: δέλτα (0.5 - 4 Hz), θήτα (4 - 8 Hz), άλφα (8 - 12 Hz) και βήτα (+12 Hz). Κάθε κατηγορία έχει συσχετισθεί με συγκεκριμένες καταστάσεις συμπεριφοράς και αντίληψης. Για παράδειγμα, τα κύματα θ, έχουν συσχετισθεί με δημιουργικότητα, εσωτερική εστίαση, θεραπεία και βαθιά χαλάρωση.

Στην επιστημονική κοινότητα μιλάνε για τη Νευρανάδραση. Η Νευροανάδραση είναι μία στρατηγική μάθησης, η οποία καθιστά τον άνθρωπο ικανό να μεταβάλλει τα εγκεφαλικά του κύματα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία μέθοδο άμεσης, συστηματικής κι επιλεκτικής εκγύμνασης του εγκεφάλου.

Η Νευροανάδραση περιλαμβάνει δύο διαφορετικές εκπαιδεύσεις:

α) SMR/βήτα εκπαίδευση υψηλών συχνοτήτων (12 – 20 Hz)
• χρησιμοποιείται για την φυσιολογικοποίηση της εγκεφαλικής λειτουργίας
• καλλιεργεί τη συγκέντρωση – εστίαση
β) Άλφα/θήτα εκπαίδευση χαμηλών συχνοτήτων (4 – 12 Hz)
• χρησιμοποιείται για την ψυχολογική ολοκλήρωση
• καλλιεργεί τη χαλάρωση

Η εκπαίδευση χαμηλών συχνοτήτων (άλφα - θήτα), δημιουργεί μία απόσυρση από τον εξωτερικό κόσμο, επιτρέποντας μία πιο εσωτερική εστίαση. Αυτή η κατάσταση μειωμένης διέγερσης και εσωτερικής εστίασης φαίνεται ότι έχει ορισμένες μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτή η ήρεμη και χαλαρή κατάσταση, επιτρέπει στο δεξί ημισφαίριο (μη-λεκτικό) να επιδείξει το συμβολικό απόθεμα πληροφοριών με έναν πιο συνειδητό τρόπο, χωρίς την παρεμβολή του αριστερού ημισφαιρίου (λεκτικό). Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία προσανατολισμένη προς την επίγνωση και τη γνωστική αλλαγή των δομών, το άτομο βιώνει αυτή τη μεταμόρφωση ως μία κίνηση προς τον ουσιώδη εαυτό του.

Ο Joe Kamiya ανακάλυψε ότι η εκπαίδευση των κυμάτων άλφα συντελεί στη μείωση του άγχους. Ο Maxwell Cade, καθώς και άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν την έντονη παρουσία κυμάτων άλφα σε άτομα που εξασκούνταν στο διαλογισμό. Επίσης ο Tom Budzynski, ο οποίος πειραματίστηκε με τα κύματα άλφα και θήτα, συμπέρανε ότι όταν εισερχόμαστε σ’ αυτά τα κύματα επιτρέπουμε την ανάδυση καταπιεσμένου υλικού και τη μείωση των συμπτωμάτων πολλών ψυχολογικών διαταραχών. Τέλος, σύμφωνα με τον Les Fehmi, τα κύματα άλφα σχετίζονται με τη μείωση του πόνου, της σωματικής και της ψυχολογικής έντασης, των διαταραχών του ύπνου, των αλλεργιών, του άσθματος κ.α. καθώς και με την αύξηση της ενέργειας, της παραγωγικότητας, των συνειδητοποιήσεων και τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης.

Σύμφωνα με σπουδαίες φυσιογνωμίες όπως ο Jung, ο Reich, ο Krishnamurtiι, ο Bohm κ.α., η λανθασμένη κοινωνική εκπαίδευση (προγραμματισμός) δημιουργεί ψυχολογικούς και φυσιολογικούς περιορισμούς - π.χ. οι άνδρες δεν κλαίνε. Μοιάζει με ένα προβληματικό λογισμικό (software) το οποίο εισήχθη σε έναν υγιή υπολογιστή (hardware). Παρ’ ότι υπολογιστής είναι ικανός για πολύ περισσότερες δραστηριότητες απ’ αυτές που εκτελεί, το ελαττωματικό λογισμικό του δημιουργεί συνεχώς εμπόδια.

Ένα από τα αποτελέσματα τις νευροανάδρασης είναι η μείωση της επιρροής αυτής της λανθασμένης κοινωνικοποίησης.Οι εκπαιδευόμενοι, συχνά περιγράφουν την εμπειρία ως ευχάριστη και χαλαρωτική. Πολλοί είναι αυτοί που βιώνουν μία ακαθόριστη χαρά κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, και νιώθουν ότι αντιλαμβάνονται πιο καθαρά κάθε εσωτερική ή εξωτερική πληροφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: